Uloga magnezija (Mg) u biljkama

Magnezij (Mg) i kalcij (Ca) su sekundarni makronutrijenti, potrebni za rast svih vrsta biljaka, a njihova uloga i dostupnost je vrlo povezana. U ovom članku ćemo u najkraćim crtama objasniti njihovu ulogu i važnost za uspješan i zdrav razvoj svih biljnih vrsta.

Magnezij (Mg) – uloga i nedostaci

Magnezij je makronutrijent koji je nužan i za rast biljaka te za njihovo zdravlje. Magnezij je ključan u više različitih procesa koji se odvijaju u biljkama, uključujući fotosintezu, o kojoj ovise gotovo svi živi organizmi.

Magnezij (Mg), uz kalcij (Ca) i sumpor (S), jedan je od tri sekundarne hranjive tvari potrebne biljkama za normalan, zdrav rast. Nemojte se zbuniti pojmom “sekundarni” jer se odnosi na količinu, a ne na njegovu važnost kao hranjive tvari. Nedostatak sekundarnih hranjivih tvari jednako je štetan za rast biljaka kao nedostatak bilo koje od tri glavne hranjive tvari (dušik, fosfor i kalij) ili nedostatka mikronutrijenata (željezo, mangan, bor, cink, bakar i molibden). Nadalje, u nekim biljkama, koncentracija magnezija u tkivu je usporediva s fosforom, primarnim makro nutrijentom.

Uloga magnezija

Mnogi enzimi u biljnim stanicama zahtijevaju magnezij kako bi mogli ispravno funkcionirati. Međutim, najvažnija uloga magnezija je da je magnezij središnji atom u klorofilnoj molekuli. Klorofil je pigment koji biljkama daje zelenu boju i provodi proces fotosinteze. Magnezij također pomaže u aktivaciji mnogih biljnih enzima potrebnih za nesmetan i zdrav rast, a također doprinosi i sintezi proteina.

Nedostatak magnezija – simptomi
Nedostatak magnezija na vinovoj lozi

Magnezij je mobilan element u biljci, tako da se simptomi nedostatka magnezija pojavljuju prvo u starijim listovima, jer se sav dostupan magnezij transportira u mlade dijelove biljke. Nedostatk je vidljiv kao hrđavo smeđe mrlje i/ili nejasno, zamagljeno i bljeđe (žuto) lišće s istaknutim venama. Lagan nedostatak magnezija slabo utječe na rast i cvjetanje, no sam razvoj cvjetova čini simptome nedostatka magnezija puno vidljivijim.

Razvojni proces nedostatka magnezija
magnezij – nedostatak na rajčici – listu

Znakovi nedostatka pojavljuju se najčešće između četvrtog i šestog tjedna. Simptomi se javljaju kao žuto lišće sa zelenim žilama (tj. Intervenalna kloroza). Također, male smeđe mrlje i/ili zamagljene žute mrlje pojavljuju se na starom i srednje starom lišću (ispod vršnih izdanaka). Boja mladih listova te razvoj plodova i cvjetova u ovoj fazi još nije izražena. Porastom nedostatka magnezija povećava se veličina i broj hrđavih-smeđih mrlja na listovima. Simptomi se u konačnici šire po cijeloj biljci koja cijela izgleda loše i bolesno. Kada nedostatak postane akutan, mlađi listovi također su pogođeni, a proizvodnja cvijeća (i ploda) će se značajno smanjiti.

Razlozi nedostatka

Najčešći razlog nedostatka magnezija (magnezijska deficijencija) uzrokovan je nedostatnim dodavanjem magnezija u hranjivu otopinu. No, nedostatak magnezija može se javiti i zbog nesposobnosti biljke da upije postojeći magnezij, a do toga može doći zbog:

  • Vrlo vlažno, hladno i/ili kiselo korijensko okruženje.
  • Visoka količina kalija, dušika i/ili kalcija (na primjer visoke koncentracije kalcijevog karbonata u vodi za piće ili glinenim tlima bogatim kalcijem, a što je slučaj s vodom u Zagrebu i drugdje u Hrvatskoj) u usporedbi s količinom magnezija (obrnuto su proporcionalni).
  • Nedovoljno razvijen sustav korijena te vrlo zahtjevne biljke.
  • Visoka EC (el. provodljivost) u uzgojnom mediju, a što sprječava isparavanje.

Preneseno sa botanika.hr