ULOGA KALCIJA U PRAVILNOM RAZVOJU VOĆA I POVRĆA

Pored dušika, fosfora i kalija koji su svi poznati kao makroelementi neophodni za plodnost, biljci su potrebne i druge hranjive tvari, razvrstane u mezo i mikroelemente, a potrebna količina ovisi o biljnoj vrste.

U nastavku su navedeni neki aspekti koji se odnose na upravljanje elementom KALCIJEM (Ca), s posebnim naglaskom na učinke, apsorpciju i upotrebu u različitim dijelovima biljke.

Apsorpcija kalcija

Kalcij je mineral koji se vrlo često nalazi u prirodi, u gotovo svim vrstama tla, a prisutan u obliku karbonata (CaCO3), sulfata i drugih minerala. Biljka apsorbira element kalcij kao Ca2 + ion izveden iz topljivih bikarbonata, a dostupnost kalcija za biljke je u korelaciji s pH tla ( viši od 7 određuje malu prisutnost topljivih karbonata, s vjerojatnim pojavama nedostatka ). Unutar biljke kalcij može biti u topljivom obliku (sulfat) ili netopljivi (oksalat).

Funkcije ovog elementa odnose se na stabilnost i cjelovitost sustava stanične membrane, aktiviranje nekih enzimskih procesa i na inaktiviranje nekih toksičnih spojeva koje prirodno proizvode biljke kroz disanje.

Na staničnoj razini kalcij inhibira aktivnost poligalakturonaza, održavajući adekvatnu konzistenciju ploda i usporava proces starenja (omekšavanje). Održavanje odgovarajućeg stupnja otpornosti staničnih zidova određuje u voćnih vrsta manja osjetljivost na orošavanje i na pojave pucanja, posebno na osjetljivim kulturama (poput trešnje) i u berbama s nepovoljnim vremenskim uvjetima.


Uzrok i sprečavanje nedostatka kalcija

Općenito, tla, osim kiselih, ne pokazuju nedostatak kalcija, tako da ovaj element ipak nije ograničavajući faktor radi kojeg biljci može biti otežana apsorpcija kalcija i ostalih elemenata poput kalija, magnezija, dušika i bakra

Uz sve to, slaba pokretljivost apsorbiranog kalcija može dovesti do stanja lokaliziranog nedostatka u dijelovima biljaka do kojih je najteže doći. Transloracija tkiva je presudna u translokaciji kalcija jer se element transportira samo kroz ksilem(drvne žile).

Zbog ovog razloga česti nedostaci se nalaze na razini ploda, jer je njegova transpiracija vrlo niska i ograničena na prve faze razvoja, kad još uvijek prevladava prisutnost mladih, zelenih tkanina, sposobnih za fotosintezu i transpiraciju. Jednom kada su započeli procesi sazrijevanja i starenja, mogućnost da se plodovi opskrbe kalcijem jednaka je nuli.

S obzirom na poteškoću translokacije ovog elementa, simptom nedostatka je uglavnom lokaliziran u područjima biljke s intenzivnim rastom. Specifična simptomatologija odnosi se na rubnu klorozu, s uvijanje i naknadne malformacije,kod lišča koje je završilo rast.

Nedostatak kalcija se posebice ističe kod jabuka, te rezultira pojavom “gorkih pjega” na samom plodu

.

Za sprečavanje ove pojave kod jabuka, preporuča se folijarno tretiranje voćke od faze ploda veličine oraha, pa sve do nekih 20 dana pred berbu.Broj tretmana ovisi o osjetljivosti sorte, pa varira od 2-3 za manje osjetljive pa sve do 5-6 za osjetljivije sorte.

MANJAK KALCIJA KOD POVRĆA- PAPRIKA,RAJČICA

Simptom koji upućuje na nedostatak kalcija kod rajčice i paprike je mrlja smeđe boje koja može prijeći u crnu na dnu poda. Ona se postepeno širi i plod trune.

Vrijeme ishrane ovakve vrste je početak cvjetanja i tijekom cvjetanja. Mada, često savjetujem da se sa dodavanjem kalcija krene i nešto ranije, ali u manjoj količini, petnaestak dana nakon ukorjenjavanja presađenje biljke. Često, u zemljištu, ovog elementa ima dovoljno, ali uslijed nedostatka vlage biljka ga ne može usvojiti. Stoga redovno zalijevanje može doprinijeti boljem usvajanju kalcija.

Slični se simptomi javljaju na plodovima koji su bili izloženi suncu tj. koji su zadobili ožegotine od sunca. Otklanjanje sumnje da se radi o ožegotinama je i činjenica da se te mrlje nalaze obično sa strane ploda, a na nedostatak kalcija upućuje nas mrlje na dnu ploda.

Proizvod iz našeg asortimana koji preporučamo u svrhu sprečavanja ovoga problema je MIGAL CALCIO 30, koji primjanu nalazi u EKOLOŠKOJ i KONVENCIONALNOJ proizvodnji, a više o njemu možete provjeriti na:https://stercoratio.hr/proizvodi/proizvodi-za-primjenu-u-ekoloskom-uzgoju/stercoratio-eco-line/mikroelementi/kalcij/