Mikroelementi u ishrani bilja: 3. dio–KALCIJ

Kalcij je mikroelement koji je najznačajniji kod procesa rasta. Kalcij ima reguliratornu ulogu u stanicama i pridonosi stabilnosti biljke. Biljke imaju na raspolaganju dva transportna sustava: ksilni i sitasti transportni sustavi. Većina hranjivih tvari može se prenositi uz pomoć oba sustava, međutim, za kalcij to nije moguće. Kalcij se unutar biljke transportira gotovo isključivo preko “ksilnog” transportnog sustava, te je kalcij zbog toga element sa slabom pokretljivosti unutar biljke. Stoga je važno da dovoljna količina kalcija uvijek bude dostupna u korijenskoj okolini kako bi bila neprestano raspoloživa za apsorpciju.Kalcij se gubi i iznošenjem prinosima, primjenom   visokokoncentriranih mineralnih gnojiva kisele reakcije, primjenom gnojnice i fungicida koji sadrže sumpor.

Pretjeranim ispiranjem Ca iz tla dolazi do kiselosti tla. Ako se to dogodi, mora se provesti kalcizacija – neutralizacija kiselih tala. Najčešće korišteni vapneni materijali su: vapnenac (kalcijev karbonat, kalcit), dolomit (kalcijev – magnezijev karbonat), živo vapno (kalcijev oksid), gašeno vapno (kalcijev hidroksid) i saturacijski mulj (nusprodukt u proizvodnji šećera). Koja će se količina (doza) vapnenog materijala primjeniti ovisi o vrsti tla i njegovoj kiselosti, vremenskom razdoblju koje će proteći od primjene do sjetve/sadnje i kulturi koja će se uzgajati. Kalcizacija se mora provoditi oprezno jer utječe na pad organske tvari u tlu i raspoloživost fosfora i ostalih mikroelemenata.

Simptomi nedostatka kalcija  se često pojavljuju brzo. U roku od jednog ili dva tjedna od pojave prvih smeđih pjega koje su vidljive na starijim listovima(slika br.1.)  Pjege obično počinju kao male, svijetlosmeđe mrlje koje se s vremenom povećavaju. Nakon dva tjedna, na starijem lišću pojavljuju se sve veće pjege, a često se pojavljuju na rubu listova, kao kod nedostatka kalija ili simptoma opeklina zbog prekomjernog gnojenja.

Slika br.1.

 

Pjege  imaju oštar obris i ne pojavljuju se isključivo na rubovima listova. Usporen rast i razvoj često se primjećuje u roku od tjedan dana. Vrhovi mladih listova se počinju sušiti i uvijati/frkati. Starije lišće polako odumire, a oko nekrotičnih mrlja mogu se pojaviti žućkaste  mrlje. Što je stariji list, ozbiljniji su simptomi. Cvjetanje biljke je također spriječeno ili usporeno. Izražen je sporiji rast biljaka, sporiji rast korijena, te biljke izgledaju grmoliko. Pojačana jeaktivnost enzima pektinaze koja rezultira pojavom gorkih jamica kod jabuka (bitter pit) i plutastih tvorevina (cork spot); površinska trulež ploda kod rajčica.slika br.2.

Slika br.2.

Nedostatak kalcija se može najlakše uočiti na plodu paprika i rajčice, a javlja se i na patlidžanu, primjećuje se kao tamna mrlja na dnu ploda, a kasnije kao tamni okrugli prstenovi.Obično je ovom problemu uzrok nemogućnost biljke da apsorbira kalcij iz zemljišta uslijed narušenog vodnog režima, što se najčešće događa u periodima suše ili velike količine padalina.

Najjednostavnije rješenje je, uz korekciju pH vrijednosti otopine, koristiti pripravke koji su posebno namijenjeni za rješavanje problema nastalih zbog inbalansa kalcija. Ukoliko ovaj problem želimo riješiti na najprirodniji način upotrijebit ćemo ljuske od jaja. Ljuskama od jaja treba malo više vremena za razgradnju da bi ih korjenov sustav biljke uopće mogao apsorbirati kalcij na ovaj način, zbog toga ih je, za ovu upotrebu, odnosno kad uočite promjenu, potrebno smrviti/samljeti u prah i dodati biljkama.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.