Mikroelementi u ishrani bilja: 2. dio–ŽELJEZO

Željezo je mikroelement i biljkama je potreban u manjim količinama, ali njegov nedostatakipak može jako utjecati na prinos i kvalitetu biljaka.

Željezo (Fe) ima važnu ulogu u životnim procesima biljaka, jer je neophodno za sintezu klorofila, procese fotosinteze i disanja, asimilaciju elementarnog dušika, redukciju nitrata i sulfata, te metabolizam ugljikohidrata. Većina poljoprivrednih tala sadrži dovoljno pristupačnog željeza, ali se često javlja njegov nedostatak, posebice na jako humoznim ili karbonatnim tlima . Na biopristupačnost željeza utječe pH vrijednost tla, te visoke koncentracije fosfora i kalcija u tlu. Uslijed nedostatka željeza dolazi do pojave željezne kloroze (slika 1.), koja se javlja na alkalnim (pH>7) ili jako kiselim tlima (pH<3,5).

Slika br.1

 

Uzrok kloroze može biti i pretjerana vlažnost zemljišta, sabijanje zemljišta uporabom teške mehanizacije, odnosno nedostatak kisika i nagomilavanje CO2 u tlu. U kišnim i prohladnim godinama, u uvjetima slabije osvijetljenosti biljaka, simptomi nedostatka željeza češće se javljaju. Visoki nivo podzemnih voda te slabija aeracija tla također potiču Fe – klorozu.Gnojenje nezrelim organskim tvarima (stajnjak) zbog intenzivnog oslobađanja CO2, može izazvati klorozu. Nasuprot tome, zrela organska tvar kao i dovoljan sadržaj humusa povoljno utječu na pristup željezu.

Simptomi nedostatka željeza prvo se očituju na najmlađim listovima tako da mjesta unutar žila požute, a ponekad izblijede do bijele boje. Kod većeg nedostatka ovog hraniva dolazido preranog opadanja lista u voćaka tako da one u srpnju ili kolovozu mogu ostati potpunobez lista. Rast biljaka i cvjetnih pupova je smanjen, a plodovi ostaju sitni. Fe – kloroza u značajnoj mjeri smanjuje otpornost višegodišnjih stabala prema mrazu i drugim nepovoljnim uvjetima. Smanjuje se rast kao i broj cvjetnih pupova, a onda i prinos biljaka. Kod vinove loze pored uobičajenih simptoma nedostatka željeza, dolazi do skraćivanja internodija lucnjeva te su manji listovi koji se naknadno formiraju. Često se javlja prijevremena pojava zaperaka koji su obično tanki i prekomjerno dugački.

U nekih voćnih vrsta, posebno citrusa( Slika br.2), na početku je velika sličnost u nedostatku Fe i Mg. Za razliku od željeza, Mg – kloroza se javlja na starijim listovima.

 

Slika br.2.

Nedostatak  željeza može se smanjiti folijarnom primjenom vodenih otopina lako topivih spojeva željeza i primjenom kelatnih oblika željeza.  Neki agronomi kod jednogodišnjih biljaka preporučuju potapanje sjemena prije sjetve u koncentriranu otopinu soli željeza. Na ovaj način se biljke mogu osigurati potrebnim količinama željeza samo u prvim fazama rasta i razvitka.

Potrebno je poduzeti sve preventivne mjere da se kloroza  ne pojavi.Potrebno je voditi računa o strukturi tla. Treba izbjegavati uporabu teške mehanizacije, posebno na vlažnim i glinom bogatim tlima. Preporuča se tlo učiniti rastresitim i na većoj dubini da bi se na taj način osigurao povoljan vodno – zračni režim. U istom cilju u višegodišnjem nasadu mogu se sijati biljke koje se koriste za zelenu gnojidbu, a istovremeno imaju dobro razvijen korijenov sustav. Sustav gnojidbe je također jako značajan. Organska gnojiva trebalo bi primijeniti češće u manjim količinama i to samo kao zreli stajnjak. Pri upotrebi mineralnih gnojiva prednost treba dati uporabi kiselih gnojiva. Potrebno je voditi računa o odnosu kalijevih i fosfornih gnojiva, a pri gnojidbi dušičnim gnojivima prednost treba dati amonijačnom obliku. Kod višegodišnjih nasada često se sa liječenjem Fe – kloroze počinje previše kasno. Tada se već pojavljuju akutni znaci nedostatka željeza koji se često manifestiraju u odumiranju biljaka ili njenih dijelova. Iz navedenih razloga Fe – kloroza se ubraja u ona fiziološka oboljenja koja je puno lakše i jeftinije prevenirati nego uspješno liječiti.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.